Pax et Bonum!

Hírek - Hirdetések

2019-05-11
Húsvét 4. vasárnapja (C. év) - 2019. május 12.
2019-05-11
Húsvét 3. vasárnapja (C. év) - 2019. május 5.
2019-04-28
Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja (C. év) - 2019. április 28.
2019-04-21
Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása (C. év) - 2019. április 21.
2019-04-14
Virágvasárnap, Az Úr szenvedésének vasárnapja (C. év) - 2019. április 14.
2019-04-07
Nagyböjt 5. vasárnapja (C. év) - 2019. április 7.
2019-03-31
Nagyböjt 4. vasárnapja (C. év) - 2019. március 31.

MI AZ INTERNET?

A szótári definíció szerint az Internet a hálózatok hálózata, vagyis egy nemzetközi információs hálózat, amely számítógépeket köt össze.


Az is változó azonban, hogy ezzel a kifejezéssel mire utalunk: jelölheti ugyanis a hálózati infrastruktúrát, vagyis a kábeleket, szervereket, műholdas kapcsolatokat, amelyekből az egész összeáll, vagy mindezekkel együtt annak tartalmát is - az Internet ugyanis nem csak összeköt, hanem rengeteg információt, adatbázist, weblapot, dokumentumot, filmet, és zenét tárol. Amikor valaki egyszerűen csak annyit mond: Internet, általában ez utóbbira gondol, vagyis minderre egyben. Az Internet egy, az egész világra kiterjedő rendszer, melyet sok ezer számítógép hálózat együttesen alkot. Az alkotó (helyi vagy lokális) hálózatok egységes szabvány alapján (az ún. IP - Internet protokoll alapján) kommunikálnak.

Az Internet az USA Védelmi Minisztériuma ARPAnet (Advanced Research Projects Agency network) nevű hálózatából alakult ki (1969) és néhány éve terjedt el az egész világon.

A helyi hálózatok hivatalokban, kutatóintézetekben, bankokban idehaza kábban is ismertek voltak, a világot átfogó, mára több mint 15 millió (Forrás és friss adatok: Network Wizards) számítógépet összekapcsoló Internet azonban csak 1990 után kezdte meg magyarországi terjeszkedését, ugyanis a COCOM-lista megszűnésével akkor már lehetővé vált korszerű számítógépek beszerzése is. Az Internet révén néhány perc alatt kapcsolatba léphetünk a többi sok millió számítógép bármelyikével, levelezhetünk, beszélgethetünk amerikai barátunkkal vagy az éppen Japánban tartózkodó kollégánkkal. A lehetőségek szinte korlátlanok, az Internet szédületes ütemben fejlődik. Pár évvel ezelőtt álomnak tűnt volna, hogy a például a Vatikán Könyvtárában tegyünk színes, képes sétát otthoni számítógépünk segítségével, ma már ez természetes.

Az Internet ma!

Az Internetet jelenleg durván egymilliárd ember használja világszerte, és az elterjedése - vagyis a netpenetráció - Kínában növekszik a legintenzívebben. Ami Magyarországot illeti, az NRC piackutató legfrissebb adatai szerint nálunk a lakosság 39 százaléka internetezik rendszeresen, míg az Európai Unióban ez az átlag 50 százalék felett van, Észak-Amerikában pedig a 70 százalékot közelíti. Az azonban szinte biztos, hogy a legaktívabb internetezők közül sem tudna mindenki kapásból válaszolni arra, hogy tulajdonképpen mi az Internet.

Elkészült honlapunk!

Lassan egy hónapja, hogy a Konventuális Ferences Minorita Rend Szent Erzsébetről elnevezett, Magyarországi és Erdélyi Rendtartományának hivatalos honlapja elkészült, igaz még bővítés és föltöltés alatt áll. A nyitólap képe, Szent Ferenc a Szeráfi angyallal való találkozását ábrázolja, ami Carducho Vincente, híres olasz festő műve (született Firenzében 1560., megh. 1608. Rómában tanult Zucchero F. vezetése alatt, ezt követően elment vele Spanyolországba is, hol III. Fülöp udvaránál nagy kedveltségnek örvendett). Az eredeti kép az olaszországi szt. Jeromos kolostorban található.

Kedves híveinknek szíves figyelmébe aljájuk, és kívánunk jó böngészést a weboldalon.

Weboldalunk címe: www.ofmconv.hu

fr. Cadar Ferenc Pavel
miskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Kelemen Didák utca 3.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu