Pax et Bonum!

Hírek - Hirdetések

2019-05-11
Húsvét 4. vasárnapja (C. év) - 2019. május 12.
2019-05-11
Húsvét 3. vasárnapja (C. év) - 2019. május 5.
2019-04-28
Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja (C. év) - 2019. április 28.
2019-04-21
Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása (C. év) - 2019. április 21.
2019-04-14
Virágvasárnap, Az Úr szenvedésének vasárnapja (C. év) - 2019. április 14.
2019-04-07
Nagyböjt 5. vasárnapja (C. év) - 2019. április 7.
2019-03-31
Nagyböjt 4. vasárnapja (C. év) - 2019. március 31.

KEDVES ELSŐÁLDOZÓK!

Templomainkban minden esztendőben igen jeles, kiemelkedő ünnep azoknak a gyermekeknek szentáldozása, akik életükben először járulnak az Úr asztalához. Nyilvánvaló, hogy erre a nagy ünnepre kellőképpen fel kell készülnünk.

A hittanórákon mindnyájan megtanultuk, hogy miért akarunk áldozni: mert Jézus szeret minket, és mi is szeretjük Őt. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezt a szeretetet kedves szüleink és hitoktatóink öntötték a szívünkbe. Amikor kisbaba korunkban megkereszteltek, a keresztelő atya megkérdezte szüleinktől és keresztszüleinktől: Vállalják-e a gyermek keresztény nevelését? Az erre adott igenlő választól függött megkeresztelésünk. Az a tény, hogy most elsőáldozók lesztek, azt bizonyítja, hogy szüleitek komoly emberek, akik megtartották egykori ígéretüket. Legyetek büszkék rájuk és mondjatok köszönetet érte!

Amikor kimondom ezt a szót: első áldozó, ezzel olyasmit említek, ami először történik meg életünkben, tehát most kezdődik.

Tévedés lenne azonban azt gondolnunk, hogy erre az egyetlen ünnepre készülünk. Sajnos, minden esztendőben megtörténik, hogy néhány gyermek számára az első áldozás egyben az utolsó is.

Úgy eltűnnek a templomból és a hittanórákról, mintha elnyelte volna őket a föld. Valójában az elsőáldozási oktatásokon életünk sok-sok, minden vasárnapos szentáldozására készülünk. Az ünnep akkor szép, ha folytatása következik.

Nyilvánvaló, hogy a kedves Vendég fogadására megfelelően fel kell készülnünk. Megtette ezt Mária és József is, amikor kitakarították az istállót és előkészítették a babaruhákat. Ennél is fontosabbnak tartották a lelki előkészületet. Úgy várták Jézus születését, mint a Megváltó érkezését. Fölszították szívükben a szeretet lángját, hogy ez legyen meleget árasztó tűzhely Jézus érkezésekor. Nekünk is az a kötelességünk, hogy kitakarítsunk lelkünkből minden bűnt, rosszaságot. El kell sajátítanunk azokat az üdvös ismereteket, amelyeket Isten leveléből, a Szentírásból meríthetünk. Mindent el kell követnünk, hogy jótettekkel tegyük széppé a szívünket, ezek melegével fogadjuk Jézus érkezését.

Ilyen szeretettel látogassuk mi is templomunkat, ahol testvéri közösségben részesülhetünk a Jézus által rendezett szeretet-lakomában! Ezáltal egyesülünk Jézussal és keresztény testvéreinkkel, akikkel együtt járjuk Istenhez vezető földi életünk zarándokútját.
Bogdan atya
miskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Kelemen Didák utca 3.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu