Pax et Bonum!

Hírek - Hirdetések

2019-05-11
Húsvét 4. vasárnapja (C. év) - 2019. május 12.
2019-05-11
Húsvét 3. vasárnapja (C. év) - 2019. május 5.
2019-04-28
Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja (C. év) - 2019. április 28.
2019-04-21
Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása (C. év) - 2019. április 21.
2019-04-14
Virágvasárnap, Az Úr szenvedésének vasárnapja (C. év) - 2019. április 14.
2019-04-07
Nagyböjt 5. vasárnapja (C. év) - 2019. április 7.
2019-03-31
Nagyböjt 4. vasárnapja (C. év) - 2019. március 31.

JASNA GÓRA ÚRNAPJÁN

Június 9. és 12. között volt alkalmam részt venni egy zarándoklaton Lengyelországban, ahová tolmácsnak hívtak meg. A zarándoklatot Takács Alajos, sajószentpéteri és Kaló János, borsodsziráki plébános atyák szervezték.


Az első nap javarésze utazással telt. Délután 2 óra körül érkeztünk meg Krakkóba, az Isteni Irgalmasság Bazilikához, ahol először szentmisén vettünk részt a magyar kápolnában, majd a kegyhely látogatásával folytatódott a program. Este 6 órakor utaztunk tovább Wieliczkába, a szállásra. Másnap, szerdán reggel 8 órától a wieliczkai sóbányát látogattuk meg, ahol betekintést nyerhettünk a bányában folyó életbe is, valamint megismerkedhettünk a bánya történetével is. A bányalátogatás után szentmisén vettünk részt a szent Kelemen plébánia templomban, ahol Bogdan atya paptestvére káplánként működik. Szentmise után krakkói városnézés következett: először Mogilában a ciszterci atyák templomát néztük meg rövid idegenvezetés és kegyhely ismertetés kíséretében; majd a nowa hutai városrész első plébániatemplomát tekintettük meg, amit a waweli székesegyház és az Óváros megtekintése követett. Az Óvárosban a Mária bazilikát, a minorita templomot és a Posztócsarnokot tekintettük meg legtöbben.

Csütörtökön Czestochowában voltunk reggeltől estig, ott részt vettünk az Úrnapi ünnepi misén és a körmeneten (Lengyelországban a napján tartják meg és nincs áttéve vasárnapra).

Most néhány mondatban kiemelném az úrnapi sátraknál elhangzott prédikációk fő mondanivalóját:

1. Jézus velünk akar lenni mindennap, ezért hagyta testét ételül, vérét pedig italul az Oltáriszentségben a kenyér és bor színe alatt. Mi mennyire akarunk Vele maradni? Mi mennyire keressük az Ő barátságát és közelségét?

2. Sokszor legalább olyan nehezen ismerjük fel Jézust a mindennapi életben, mint az emmauszi tanítványok. Mindent meg kell tennünk azért, hogy Isten segítségével távolítsuk el a homályt lelkünk szeméről, hogy felismerjük Jézust az Oltáriszentségben, és hogy felismerjük Őt a másik emberben, még azokban is, akik a kárunkat akarják.

3. Jézus az út, az igazság és az élet. Jézus utunkká, igazságunkká vált, hogy örök életre vezessen minket. Ő maga az örök élet számunkra. Sokszor küld jó szándékú embereket az életünkbe, akik által szintén saját magához akar közelebb vonzani minket. Ha az ilyen embereket eltaszítjuk magunktól, velük együtt Jézust is elutasítjuk.

4. Jézus ma is mindannyiunk Királya akar lenni. Ő az életét adta érted is, értem is, mindenkiért. Te mit adsz neki cserébe? Mindenekelőtt Őt kapcsold be az életedbe, utána már mindent az Ő szándéka szerint fogsz felhasználni mások épülésére és lelki javára.

A körmenet után nekem is alkalmam volt bejutni a pálosokhoz ebédre, hiszen ott ért véget a körmenet a Jasna Góra-i kegyhelynél. Az ebéd végén a czestochowai érsek atya első kérdésében Domán Ferenc atya után érdeklődött, hogy miért nem jött? Hol van? Ekkor közöltem vele hírt, hogy már nincs a földön élők sorában, néhány nappal korábban volt a temetése Egerben. Jó érzés, hogy minket, magyarokat is, legalábbis egyeseket számon tartanak még ilyen távolságban is, mint Czestochowa. A lengyelektől viszont sokat tanulhatunk vallásosság terén is.

Az utolsó napon a szállásunk melletti templomban vettünk részt szentmisén, majd reggeli után indultunk haza. Útközben meglátogattuk Kalwaria Zebrzydowskaban a barna ferencesek kegyhelyét és Zakopane-ban a fatimai templomot. Mindannyian lelkileg feltöltődve érkezhettünk haza.
György testvér
miskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Kelemen Didák utca 3.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu