A tűzeseti kár helyreállítására adományaikat a következő számlaszámra utalhatják:
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia 10700086-68597618-51200002

Hírek - Hirdetések

2019-01-13
Urunk megkeresztelkedése (C. év) - 2019. január 13.
2019-01-05
Urunk megjelenése, Vízkereszt (C. év) - 2019. január 6.
2018-12-30
A Szent Család Ünnepe (C. év) - 2018. december 30.
2018-12-25
Advent 4. vasárnapja (C. év) - 2018. december 23.
2018-12-16
Advent 3. vasárnapja (C. év) - 2018. december 16.
2018-12-09
Advent 2. vasárnapja (C. év) - 2018. december 9.
2018-12-01
Advent 1. vasárnapja (C. év) - 2018. december 2.

ELSŐÁLDOZÓK NYÁRI TÁBOROZÁSA

Az elmúlt évhez hasonlóan az idén is vidám gyermeksereg indult Bükkszentkeresztre, hogy első áldozás előtti lelki-gyakorlaton vegyenek részt. Szülői segítséggel, személygépkocsikkal 17 órára meg is érkeztünk a Borostyán Szálló előtti parkolóba.


A csodálatos bükki táj örömmel töltötte el szívünket, s a gyerekek boldogan foglalták el helyüket a szállodai szobákban. A barátok egymásra találtak, biztatták félénk társaikat is.

„Ahol szeretet és jóság, ott az Isten” – énekeltük el a templom kertjében. Ez lett a mottója a lelkigyakorlatnak, és ezt írtuk fel a kitűzőkre is.

18 órakor kezdődött a szentmise. A ministránsok elfoglalták helyüket, s néhány perc múlva felcsendült az „Örvendezzünk jertek” – kezdetű ének. A szentmisén megköszöntük Istennek, hogy itt lehetünk, s kértük a segítségét, hogy rá tudjunk figyelni a lelkigyakorlat ideje alatt. Jézust kell követnünk -amint az evangélium után a homiliában Bogdan atya kifejtette-, aki az út, az igazság és az élet, és nem hagy magunkra bennünket, s Szentlelkével velünk van az Egyházban. A szentmise után meleg vacsorával vártak, amelyet jóízűen fogyasztottunk el.

Lassan lement a nap és sötétedni kezdett, de mi nem tértünk nyugovóra, hanem elindultunk az erdőszéli vendégházba, hogy a program szerint átéljük a húsvéti vacsorát és megünnepeljük Jézus átvonulásának emlékét a halálból az életre.

Az első stációnál némán fogyasztottuk el a húsvéti kenyeret, s a keserű italt, s hallgattuk az ószövetségi olvasmányt, melyet csak a tücsök ciripelése szakított meg. Az út második stációja a tűzoszlop volt, amely a feltámadás éjszakáján ragyogott fel. A tűz lángjánál meggyújtottuk a húsvéti gyertyát, amely Krisztust jelképezi. Ez a láng a tűzoszlop, amely a Vörös-tengeren vezette át a választott népet, s most Jézus vezet minket ezen az úton tovább. Előkerültek a kis gyertyák, s a gyerekek meggyújtották a húsvéti gyertyáról a lángot, továbbadva egymásnak. Krisztus világossága! Istennek legyen hála! Újra átéltük a húsvéti misztériumot. Gyertyával a kezünkben értünk az előkészített vízhez, amelyet Bogdan atya megszentelt. Itt megújítottuk a keresztségi fogadalmunkat, s vízzel hintettük meg magunkat. A keresztség által Isten kivezetett bennünket a bűn szolgaságából, miként Mózes vezette népét a Vörös-tengeren.

Az átélt csodálatos élmény hatása alatt nehezen jött a szemünkre az álom.

Másnap már korán reggel mindenki felébredt. Kiugrottak az ágyból, hogy a reggeli előtt felcsendüljön a jól ismert ének. „Édes Jézus légy vendégünk…”

9 órakor Marika néni egy rövid előadást tartott a bűnről és a bűnbánatról. A tékozló fiú történetében a Mennyei Atya irántunk érzett szeretetét mutatta be. Ha őszintén megbánjuk bűneinket, a Mennyei Atya tárt karokkal fogad vissza bennünket. Ezután közösen elvégeztük a bűnbánati imát, s kértük bűneinkre Isten bocsánatát. Fel kell fedezni Isten irántunk érzett szeretetét, mert csak akkor lesz teljes az életünk, ha benne élünk. Ezután egyénileg töltötték ki a feladatlapokat, s közösen beszélgetünk róla.

A délelőtt további részében Bogdan atya tanításában az Eukarisztiáról beszélt. Ki jön hozzánk a szentgyónásban? Hogyan várom Jézust? Ő mindig szeretettel közeledik felénk, s ezt a szeretetet viszonoznom kell. Hogyan készülök Jézus fogadására testileg és lelkileg?

Ezután Kati néni és Erzsike néni mozgatta meg elgémberedett tagjainkat. Majd a játék után a tékozló fiú dramatizálása következett.
Az ebédet jóízűen fogyasztottuk el, majd az erdei túra következett. Megtekintettük IV. Béla emlékművét és megpihentünk a sziklás köveknél. Dalolva folytattuk utunkat. Az idő gyorsan szaladt, s a Szivárványház játékparadicsoma felüdülést jelentett számunkra.

A lelki nap szentmisével zárult, ahol megköszöntük Istennek a két napot és a kapott kegyelmeket. Reméljük, jövőre ugyanitt találkozunk - fejezte be homiliáját Bogdan atya.

Egy tanuló soraival zárom a beszámolót, amelyet így írt le az iskolai újságba: „Szerintünk ez a „tábor” közösségújító és gondolatébresztő volt és hozzájárult ahhoz, hogy jobban megismerjük egymást, társainkat, s közelebb kerüljünk Istenhez a szentmise, valamint a másokkal való beszélgetés által. Köszönjük Bogdan atyának és tanárainknak ezt a két szép napot!”

Hála legyen érte Istennek!

Battáné Várkonyi Mária
miskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Hősök tere 5.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu