Pax et Bonum!

Hírek - Hirdetések

2019-05-11
Húsvét 4. vasárnapja (C. év) - 2019. május 12.
2019-05-11
Húsvét 3. vasárnapja (C. év) - 2019. május 5.
2019-04-28
Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja (C. év) - 2019. április 28.
2019-04-21
Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása (C. év) - 2019. április 21.
2019-04-14
Virágvasárnap, Az Úr szenvedésének vasárnapja (C. év) - 2019. április 14.
2019-04-07
Nagyböjt 5. vasárnapja (C. év) - 2019. április 7.
2019-03-31
Nagyböjt 4. vasárnapja (C. év) - 2019. március 31.

BOLDOG SZÜNIDŐT!

A jól végzett munka után ki-ki megérdemli a pihenést. Nem cselekedne helyesen, aki a nyári szünidőben kétszer annyit dolgozna, mint az év folyamán. A becsülettel végzett munka után mindenkinek szüksége van a pihenésre.


Páduai Szent Antal a legnépszerűbb szentjeink közé tartozik, csaknem minden templomban megtalálhatjuk szobrát. Az ott elhelyezett persely tartalmát a szegények támogatására fordítjuk. Földi élete során Szent Antal számos kolostort alapított, ahol társaival együtt igen kemény, önmegtagadó életet folytatott. Sokat imádkoztak, böjtöltek és dolgoztak. Mindez komoly megterhelést jelentett és igénybe vette testi-szellemi erőiket. Jól tudta ezt Szent Antal, és mint bölcs elöljáró úgy rendelkezett, hogy minden héten egyszer felfüggeszti szigorú életrendjüket és vidám beszélgetéssel, játékkal töltik idejüket. Ilyenkor finomabb ételek kerültek az asztalra, és még bort is ihattak. Történt egyszer, hogy egy eltévedt vadász kopogott a kolostorba és szállást kért az elöljárótól. Igen meglepődött, amikor az éppen pihenőnapot tartó szerzetesek szórakozását látta. Szemrehányóan meg is jegyezte:

- Én bizony azt gondoltam, hogy itt a kolostorban kizárólag az imának, böjtölésnek, vezeklésnek élnek. Úgy látom azonban, hogy ehelyett kellemesen töltitek időtöket.

Szent Antal mosolyogva hallgatta a vadász szavait, majd ezzel a kéréssel fordult hozzá:

- Feszítsd ki íjad húrját!

Az illető engedelmeskedett, de Antal atya arra kérte, hogy még jobban feszítse meg.

- Ezt nem tehetem, hangzott a válasz, mert akkor tönkremegy a húr és eltörik a nyilam.

- No, látod, jegyezte meg Szent Antal, ilyen az emberi természet is. Ha túlzásba visszük a munkát, böjtölést, imát, ezzel testi-lelki egészségünket veszélyeztetjük. Ez is pihenésre szorul, és mi ma éppen ezt tesszük.

Mindebből nyilvánvaló, hogy minden becsületesen dolgozó ember megérdemli a nyári pihenőt. A pihenés azonban nem jelenthet tétlenséget, lustálkodást és a munka mellett sok más feladat is vár a keresztény emberre. Az Úr Jézus azt kívánja minden követőjétől, hogy mások számára útmutató világossággá legyenek. /…/

Milyen jó lenne, milyen szép lenne, ha a nyári szünidőben segítő szeretettel tennénk tanúságot arról a szeretetről, amely legfontosabb jele keresztény mivoltunknak!
György Attila nyomán
miskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Kelemen Didák utca 3.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu