Pax et Bonum!

Hírek - Hirdetések

2019-05-11
Húsvét 4. vasárnapja (C. év) - 2019. május 12.
2019-05-11
Húsvét 3. vasárnapja (C. év) - 2019. május 5.
2019-04-28
Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja (C. év) - 2019. április 28.
2019-04-21
Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása (C. év) - 2019. április 21.
2019-04-14
Virágvasárnap, Az Úr szenvedésének vasárnapja (C. év) - 2019. április 14.
2019-04-07
Nagyböjt 5. vasárnapja (C. év) - 2019. április 7.
2019-03-31
Nagyböjt 4. vasárnapja (C. év) - 2019. március 31.

BOLDOG KARÁCSONY?

Ha visszagondolok gyermekkoromra, annak legszebb ünnepe mindig a karácsony volt. Szenteste előtt testvéreimmel együtt átmentünk a szomszéd nénihez, és az ő gyerekeivel játszottunk. Közben odahaza készült a karácsonyfa. Egyszer megpróbáltam belesni az ablakon, de a függöny útját állta kíváncsi tekintetemnek. Nagymama rajtakapott illetlen viselkedésemen és megjegyezte: „Az angyalok haragszanak a kíváncsiskodó gyerekekre. Várakozz türelemmel!”


Ne haragudj, kedves nagymama, aki bizonyára a mennyországból nézed karácsonyfát díszítő munkánkat, de ismét beleestem a leskelődés bűnébe. Ám ezt nem azért tettem, hogy megtudjam, milyen ajándékok várnak rám. Képzeletem segítségével két olyan otthonba néztem be, ahol megtudhattam, milyen a boldog és a boldogtalan karácsony. Először talán a boldogtalanról számolok be.

Szeptemberben bekövetkezett, amitől Jancsi régóta rettegett. Anyuka elhozta szüleit, összecsomagolta holmiját, taxit rendelt és Zsuzsika testvérével elköltözött. Apuval sok veszekedés után megegyeztek, hogy elválnak egymástól. A gyerekeken megosztoznak. Jancsi apukával marad, Zsuzsi anyuval megy. Tehát nemcsak a szülők váltak el, hanem a testvérek is, jóllehet nagyon szerették egymást. Ilyen előzmények után érkezett el karácsony ünnepe. Belestem az ablakukon, és mit láttam? Apuka szomorúan állt a karácsonyfa előtt, mögötte nagymama sírdogált. Meggyújtották a gyertyákat, a csillagszórókat. Édesapa elővette fekete tokjából hegedűjét, és játszani kezdte a Mennyből az angyalt. Talán még sohasem szólt ilyen szomorúan a hegedű. Jancsi a megszokottnál lassabban bontotta ki az ajándékcsomagokat Azelőtt Zsuzsi húgával versenyezve tették ezt. Nagyon nehéz egyedül örülni...

Hát ilyen egy szomorú karácsony. És milyen egy boldog karácsony?

A karácsony előtti hetekben komoly „összeesküvés” történt Alföldiéknél. Anyuka a szekrénybe rejtette el az apukának szánt ajándékot. Apuka Pisti fiával egyezkedett, és játékai között rejtette el az anyukának szánt gyűrűt. Ismerve a gyermekek kíváncsi természetét, az ő ajándékaik nagypapánál várakoztak az „angyali” postásokra. A gyerekek is ajándékokba fektették összegyűjtött pénzüket. Orsi könyvet vett, Ági párnahuzatot hímzett, Pisti konyakos meggyet vásárolt. Ilyen előkészületek után a szenteste előtti délután elmentek a templomba, ahol ők is szerepeltek a betlehemes játékon. Pisti pásztor volt, a lányok angyalok. Mikor hazaértek, zárva találták az ebédlő ajtaját. „Menjetek a szobátokba átöltözni”, - adta ki a parancsot anyuka csemetéinek! A konyhában készült már a finom halvacsora. Hat óra felé apuka kinyitotta az ebédlő ajtaját és bejelentette: megjött a Jézuska! A gyerekek berobogtak a szobába és megálltak a csillogó karácsonyfa előtt. Elsőnek apuka adta át ajándékát anyunak, egy szép, drágaköves aranygyűrűt. Felhúzta az ujjára és megcsókolta a kezét. Aztán apuka kapott egy értékes cigarettatálcát. Pisti látván az egymást átölelő aput és anyut, megjegyezte: Olyan szépek vagytok, mint az esküvői képen! Milyen jó, gondolták a gyerekek, hogy a mi szüleink szeretik egymást. Ezután következtek a gyerekek, akiknek anyuka adta át a különféle ajándékokat. Mert nem mindegy ám, hogy ki nyújtja nekünk azt, amit kértünk. Mindenki örült, a gyermekek és szüleik szeme szebben ragyogott a csillagszóróknál.

Íme, ilyen egy boldog karácsony. Bárcsak minden magyar gyermeké, bárcsak a föld minden gyermekéé ilyen szép, ilyen boldog lenne!
György Attila
miskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Kelemen Didák utca 3.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu