Pax et Bonum!

Hírek - Hirdetések

2019-05-11
Húsvét 4. vasárnapja (C. év) - 2019. május 12.
2019-05-11
Húsvét 3. vasárnapja (C. év) - 2019. május 5.
2019-04-28
Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja (C. év) - 2019. április 28.
2019-04-21
Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása (C. év) - 2019. április 21.
2019-04-14
Virágvasárnap, Az Úr szenvedésének vasárnapja (C. év) - 2019. április 14.
2019-04-07
Nagyböjt 5. vasárnapja (C. év) - 2019. április 7.
2019-03-31
Nagyböjt 4. vasárnapja (C. év) - 2019. március 31.

AZ ADVENTI SZENT IDŐ

Minden ünnep értéke attól függ, hogy milyen szeretettel készülünk érkezésére. Ez a felismerés vezeti Egyházunkat, amikor minden rendelkezésére álló eszközt megragad, hogy üdvösségünk nagy eseményeit méltón megünnepeljük.


Főleg az úr Jézus életének két fontos mozzanatát, a karácsonyt és húsvét ünnepét úgynevezett szent idővel igyekszik előkészíteni. Ennek során, mint jó anya azon fáradozik, hogy Jézussal együtt mi is újjászülessünk és föltámadjunk egy mindig szentebb keresztény életre. A karácsonyra előkészítő szent időt adventnek nevezzük. Az elnevezés az advenire latin igéből származik, ami megérkezést, eljövetelt jelent.

Az adventi idő négy vasárnapot foglal magába, és ennek megvan a maga átvitt jelentése. Hitünk szerint Jézus négyféle eljöveteléről beszélhetünk. Először eljött hozzánk emberi testben Betlehemben. Azóta is eljön tanításával, igéjével és eucharisztikus testével. Eljön hozzánk halálunk percében, és végül az utolsó ítélet napján, a világ végén.

Vajon hogyan készültek keresztény őseink az adventi időben Jézusunk születésnapjára? Valamikor nagyon komolyan vették a böjtöt. Hetente kétszer-háromszor is lemondtak a húsételről és a jóllakásról. Ugyancsak kerülték ebben az időszakban a zajos mulatságokat. Nem tartottak például lakodalmat. Tették mindezt azért, hogy a testi önmegtagadással lelküket erősítsék.

Az adventi előkészületnek másik szép megnyilatkozása még ma is sok községben felfedezhető. Ez az úgynevezett hajnali mise, amit angyali- vagy arany-misének, roráténak is neveznek. Ezt általában kora hajnalban tartják. Nem könnyű ilyen korán felkelni és a távoli templomba sietni. Még ma is emlékszem az abonyi gyerekekre, akik már reggel fél hatkor a sekrestye ajtajánál várták a templom kinyitását. Számos helyen a gyerekek csengővel járták a falut, hogy így bíztassák az embereket a hajnali misén való részvételre. Így teljesítették Izajás próféta bíztató felhívását:

„Kelj föl, ragyogj fel, mert elérkezett világosságod és az Úr dicsősége felragyogott fölötted! Még sötétség borítja a földet és homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az Úr., és dicsősége megnyilvánul rajtad." (Iz 60, 1-5)
György Attila
miskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Kelemen Didák utca 3.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu