Pax et Bonum!

Hírek - Hirdetések

2019-05-11
Húsvét 4. vasárnapja (C. év) - 2019. május 12.
2019-05-11
Húsvét 3. vasárnapja (C. év) - 2019. május 5.
2019-04-28
Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja (C. év) - 2019. április 28.
2019-04-21
Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása (C. év) - 2019. április 21.
2019-04-14
Virágvasárnap, Az Úr szenvedésének vasárnapja (C. év) - 2019. április 14.
2019-04-07
Nagyböjt 5. vasárnapja (C. év) - 2019. április 7.
2019-03-31
Nagyböjt 4. vasárnapja (C. év) - 2019. március 31.

A TANULÁSRÓL

Igaz, hogy minden rendes gyermek segédkezik a ház körüli munkában, de amíg iskolás valaki, legfőbb kötelessége a szorgalmas tanulás. Ez is munka a javából.


Nem véletlen, hogy sokan nem kedvelik az iskolát. Mindenki lelkes örömmel köszönti a szünidőt, de szomorú arccal fogadja a szeptemberi hírt: kezdődik a tanítás. Egyszer valaki karján gyászszalaggal ment az évnyitó ünnepségre. Kit gyászolsz? - kérdezte résztvevően osztálytársa. A szünidőt, válaszolta.

Az evangélium szerint az Úr Jézus tanítványoknak nevezte követőit. Földi élete során nagy gondot fordított az emberek tanítására. Igaz, az emberek előtte is hittek Istenben, igyekeztek tetszése szerint élni. Ám az emberi értelem képtelen fölismerni Isten belső életét, valódi természetét. Ennek következménye volt a bálványimádás, az istentisztelet megannyi torz formája. Akadtak olyan népek, amelyek csecsemőket öltek meg, mert azt hitték, ezzel megnyerik isteneik jóindulatát. Jézus azért is jött a földre, hogy megajándékozzon minket az Isten igaz ismeretével. Arra is megtanított, miképpen élhetünk Istennek tetsző életet. Ezt a tanítását folytatták az apostolok, ezt folytatja napjainkban is az Anyaszentegyház. A hittanórák legfontosabb feladata, elvezetni az embereket Isten igaz ismeretére.

Természetesen tévedne az, aki a hittanórákat a többi tantárgyhoz hasonlítaná. Nem elég megismerni Istent, szent akaratát, hanem törvényei szerint kell élnünk. Az igazi kereszténység nem tudás csupán, hanem Jézus követése, példája szerinti élet. Nem elég megtanulnunk, hogy tisztelnünk kell Isten nevét, hanem kerülnünk kell mindenféle káromkodást.

Mivel a tanulás fárasztó munka, kérjük gyakran a Szentlélek segítségét. Ő az, aki megvilágosítja értelmünket, megerősíti akaratunkat, hogy eredményes munkát végezhessünk.

Vajon mi a legfontosabb szabály minden tanuló számára? Ne halogassuk a tanulást, mondván: majd a második félévben rákapcsolok. Majd az utolsó két évben jó bizonyítványt szerzek. A helyes jelszó: Még ma elkezdem!

Nos, itt az alkalom, hogy hőssé lehess. Az új tanévben sokszorozd meg szorgalmadat és légy a tanulás hőse!
György Attila
miskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Kelemen Didák utca 3.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu