Pax et Bonum!

Hírek - Hirdetések

2019-05-11
Húsvét 4. vasárnapja (C. év) - 2019. május 12.
2019-05-11
Húsvét 3. vasárnapja (C. év) - 2019. május 5.
2019-04-28
Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja (C. év) - 2019. április 28.
2019-04-21
Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása (C. év) - 2019. április 21.
2019-04-14
Virágvasárnap, Az Úr szenvedésének vasárnapja (C. év) - 2019. április 14.
2019-04-07
Nagyböjt 5. vasárnapja (C. év) - 2019. április 7.
2019-03-31
Nagyböjt 4. vasárnapja (C. év) - 2019. március 31.

A SZERETET ÉS ALÁZATOSSÁG RÓZSÁI

Szent Erzsébet napi jótékonysági est

A miskolci Nagyboldogasszony plébánia, az Éltető Lélek Alapítvány és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége 2009. november 19-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Minorita-templomba újszerű programmal Szent Erzsébet napi jótékonysági estet rendezett. Az újszerűséget azzal lehet jellemezni, hogy a Minorita templomhoz tartozó közösségek, saját elképzelésük és tehetségük szerint, saját maguk körében gondolták ki és szolgáltak a műsorral, szívből jövő elkötelezettséggel, hitvallással. A sikerességet bizonyítja a műsor végén elhangzott vastaps és az adományok összege is, amely közel 400.000 Ft-tal gyarapítja a Minorita templom felújításának lehetőségét.

A jótékonysági est megrendezésének kettős célja volt. Egyrészt Kartal Ernő atya által elkezdett hagyományok folytatása és emlékezés, halálának közelgő évfordulójára. Másrészt a Minorita templom felújítására adománygyűjtés.

A jótékonysági koncert védnöke Kalna Zsolt minorita tartományfőnök és Pelczné Dr. Gáll Ildikó országgyűlés alelnöke volt. Mindketten közvetlen hangon szóltak a nagyszámú résztvevőhöz, Ildikó asszony Szent Erzsébet életét mutatta be, mint ma is követendő példát. Bogdan atya és Várhelyi Krisztina rövid köszöntője után kezdődött a műsor, melynek műsorvezetője Mariscsák István volt.

A program első része kórusmuzsika a Szent Ferenc kórus előadásában Regős Zsolt karnagy úr vezetésével. Nagyon szép műsort állítottak össze Szent Erzsébet népének, Szent Erzsébet Bárdos Lajos harmonizációjával, Bárdos Lajos: Idők vezére, Bárdos Lajos: Rex Klementissime, Bárdos Lajos: Nyújtsd ki mennyből c. alkotásokból. Az előadásukból a lelket éltető hit sugárzott. Öröm volt látni a különböző generációk összhangját.

A műsor másik részével egy hangulatot szerettünk volna idézni, amit Asszisziben egy zarándokúton élhettünk át. A Szent Ferenc bazilika mellett, egy ikon kiállítást tekintettünk meg, a 11-12 század és későbbi korok alkotásaiból. A kiállítás egyik ámulatba ejtő festménye a Szent Erzsébetről készített ikon volt.
Majd bejártuk azokat a helyeket, ahol Szent Ferenc született, élt alkotott és meghalt. Más világba csöppentünk, mintha az idő megállt volna 800 évvel ezelőtt: ugyanazok a sziklába vájt kolostorok. A világtól elrejtve, a hegyek oldalába épített remete barlangok. Az első karácsony színhelye Greccóban. Bemehettünk a szikla belsejébe, a sziklahasadékba ahol imádkozott Szent Ferenc. Láttuk a helyet, ahol a stigmákat kapta, láttuk a súlyos betegségeinek helyszíneit. Szenvedésében csodálatos műveket alkotott. És a káprázatos, érintetlen táj, hatalmas sziklák, erdők, a végeláthatatlan völgyek, a fények, hangok, varázslatos naplemente, és a csend…..

Szent Ferenc azt a feladatot kapta a Szent Damján kereszt előtt, hogy a romokba heverő a templomot ujjá kell építenie. A Kelemen Didák által építtetett Minorita templom, Miskolc város és Észak-magyarország ékessége, - ha nem is romokban van - de omladozik. Újjá kell építenünk közösen. Ennek előjárója a minorita egyházkösösség! A második műsorszámban ezekkel, a gondolatokkal idéztük Szent Erzsébet, Szent Ferenc és Kelemen Didák életét és műveit, melynek címe „Szeretet és alázatosság rózsái” irodalmi összeállítás fuvolaszóval.

A műsor közreműködői Fülep Márk fuvolaművész, Dr. Romhányi Róbert hegedűművész, az Éltető Lélek Irodalmi Kör, Dr. Hortai Rita, Dr. Czap Ágota, Dr. Bikszádi Ilona, Posta Sarolt és Ábrám Anna (Lévay diákok), Kuttor Diána, Kontra Leila voltak. Rendezte: Fülep Márk. Bár technikai hibák előfordultak, fogyatékosságaival együtt a műsor kedves és felemelő volt, emlékezetes marad.

Az előadás után Takács János szeretetvendégségre hívta kedves vendégeket a Minorita étterembe, és örömünkre ezen sokan részt vettek.

Köszönet a résztvevőknek, hogy elfogadták a meghívást és adományoztak a Minorita templom felújítására. Köszönet a védnököknek, a szervezőknek, a kórusnak, előadóknak fáradságukért és mindazoknak, akik segítettetek a jótékonysági est megszervezésében.
Dr. Várhelyi Krisztina
miskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Kelemen Didák utca 3.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu