Pax et Bonum!

Hírek - Hirdetések

2019-05-11
Húsvét 4. vasárnapja (C. év) - 2019. május 12.
2019-05-11
Húsvét 3. vasárnapja (C. év) - 2019. május 5.
2019-04-28
Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja (C. év) - 2019. április 28.
2019-04-21
Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása (C. év) - 2019. április 21.
2019-04-14
Virágvasárnap, Az Úr szenvedésének vasárnapja (C. év) - 2019. április 14.
2019-04-07
Nagyböjt 5. vasárnapja (C. év) - 2019. április 7.
2019-03-31
Nagyböjt 4. vasárnapja (C. év) - 2019. március 31.

A REMÉNYSÉG ÉS GYÓGYULÁS ÚTJA

Ebben az évben is november 19-én, méltó módon, ünnepi műsorral emlékeztünk meg Árpád-házi Szent Erzsébetről.


Szent Erzsébet nemcsak a magyarságnak de Európa szerte példamutató szent. Példát mutatott a családi életben, a gyermeknevelésben, a szegények gondozásában, ápolásában, a betegek gyógyításában. Életét szent céloknak áldozta.


A rendezvény célja volt a megemlékezés és tiszteletadás mellett a hagyományok ápolása, a közösség erősítése, valamint a Minorita templom felújítására, a szegények és természeti katasztrófa áldozatainak segítésére adományok gyűjtése.


A Minorita Rend és a Nagyboldogasszony Plébánia mellett rendező az Éltető Lélek Alapítvány, amelyet Kartal Ernő atya, 15 évvel ezelőtt alapított. Az ünnepi megemlékezés egyben Ernő atya szellemi örökségének folytatása. Élete utolsó napjaiban fejezete be azt az imádságos füzetet, amelynek a címe az volt, mint a Szent Erzsébet napi műsornak is. „A reménység és gyógyulás útja”.


A Minorita Rendnek szintén ünnepelt a megemlékezéssel, hiszen a Minorita rend, melyhez a Miskolci Minorita templom is tartozik, Szent Erzsébet nevét viseli. Ebben az évben, novemberben ünnepeltük Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját. A zenei összeállítás a világhírű zeneszerző iránti tiszteletet fejezte ki.


Az est résztvevőit először Kalna Zsolt minorita tartományfőnök köszöntötte. Az ünnepi est védnöke Dr. Seregély István ny. egri érsek atya volt, aki a szentmisét bemutatta. A szent beszédben méltatta Árpád-házi Szent Erzsébet mai korban is példaadó szent életét.


A műsor első részében a Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus Erkel Ferenc: - „Koldusok kara”, „Harang-kórus” c. kórusműveket adta elő az „ Erzsébet”c. opera II. felvonásából. Az Erkel-kórus művek kézirat formájában maradtak fenn, elhangzásuk miskolci ősbemutató, amely az est egyik különlegessége volt. Majd az előadás végén Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legendájából „ Angyalok kara” c kórusmű hangzott el Szólót énekelt: Balázs Adrienn, és zongorán közreműködött Dr. Romhányi Róbert. A kórust Gergely Péter Pál vezényelte.


A műsor második része „A reménység és gyógyulás útja” zenés irodalmi műsor az Éltető Lélek Irodalmi Kör előadásában hangzott el Szereplők: Dr. Czap Ágota ügyvéd, Dr. Hortai Rita gyermekorvos , Kardos Katalin újságíró, tanár, Szamosi Erika kántor, tanár Dr. Romhányi Róbert jogász. Az irodalmi kör vezetője: Dr. Várhelyi Krisztina közgazdász, zenei tanácsadó Fülep Márk fuvolaművész.
Mind a versek, mind a kapcsolódó zene nagyon tartalmas hangulatos volt, érdemes a verseket újra elolvasni. Mentes Mihály: Az Úr bennem, Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért, Tóth Árpád: Isten oltókése, Ady Endre: Jóság síró vágya, Dr. Joó Sándor: Nem vagy felesleges, Reményik Sándor: Csendes csodák, Garai Gábor: Példázat a szeretetről, Kozma László: Szent Erzsébet legendája, Ady Endre: Az Úr érkezése, Wass Albert: Egy öregember imája, Langer Ilona: Szent Pál levele a korinthusiakhoz, Boldog Teréz anya Élethimnusz. A zenei rész Vivaldi: Négy évszak: Tél II. tétel, Albinoni Adagio, Bach preuludiumokból és improvizációkból állt.


Az előadás végén Dr. Takács János köszönetet mondott mindazoknak, akik az ünnepi műsor előkészületeiben, összeállításában, a szeretetvendégség megszervezésében részt vettek és mindazoknak, akik az ünnepi estet részvételükkel megtisztelték. Megköszönte az adományokat, amelyeket a Minorita templom felújítására, a szegények és a katasztrófa áldozatainak segítésére fordítunk. A szereplőket és vendégeket meghívta az ünnepi asztalhoz.

Kramcsák János úr és munkatársai segítettek a hangosítás megoldásában. Köszönet érte. A média megemlékezett az ünnepről és előadásról. A Miskolci Televízió igényes összeállítást mutatott be a műsorról. Köszönetünket fejezzük ki.

A szereplők szívből jövő szolgálata elismerést váltott ki. Szent Erzsébet tiszteletére rendezett műsort a résztvevők sok tapssal és dicsérettel jutalmazták. Mindazok, akik részesei voltak az ünnepi előadásnak tartalmas élménnyel gazdagodtak.

Dr. Várhelyi Krisztinamiskolc.minorita.hu | 2014 © Minden jog fenntartva!
kövessen minket!
Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
3525 Miskolc
Kelemen Didák utca 3.
Email: minorita-miskolc@freemail.hu